Friday, April 30, 2010Latest addition to my marker collections...

Monday, April 19, 2010


Mekah (6 sehingga 12 April)

- Perjalanan dari Madinah ke Mekah mengambil masa lebih kurang 5-6 jam menaiki bas. Jaraknya lebih kurang sama dengan Jeddah-Madinah.

- Pembangunan pesat sedang berjalan di Mekah, bangunan lama yang berdekatan dengan Masjidil Haram telah dirobohkan dan bangunan baru sedang dibina. Projek ini diterajui oleh Saudi Bin Ladin Group dan dibantu oleh syarikat-syarikat dari Malaysia dan Indonesia.

- Hotel Zam Zam yang sedang dalam pembinaan, merupakan hotel yang paling tinggi berdekatan dengan Masjidil Haram, ia dapat dilihat dari jarak sejauh 3km.

- Tempat wudhu’ dan tandas memang jauh dari tempat solat.

- Klu di Masjidil Haram mesti pakai spek mata hitam, pasal tile warna putih memantulkan cahaya dan kurang tempat berteduh, berbeza dgn Masjid Nabawi yang ada retractable roof.

- Jaga-jaga klu mau naik unta di Padang Arafah, biasanya pemunya unta akan ambil gambar sebanyak mungkin dan mengenakan caj berlebihan kepada pengunjung utk gmbr yg tidak perlu. Naik unta SR5, Jalan2 SR5, sekeping foto SR10. Ada 1 org jemaah kena SR150! Sampai bertengkar, akhirnya dia byr SR50 jak.

- Minuman teh tarik paling sedap aku minum di Restoran Felda, terletak di tingkat 3 di Al-Safwa towers. Restoran ini dikendalikan oleh orang Malaysia sendiri. Memang sedap!

- Masjidil Haram ada 95 pintu masuk/keluar. Setiap pintu ini akan dijaga petugas masjid.

- Miqat terdekat ialah di Masjid Taneem.

- Klu mau pg miqat boleh naik bas besar (SAPTCO – warna oren), teksi atau van sapu. Bas besar and van sapu biasanya caj SR2 untuk jalan sehala. Teksi pula caj SR40 ulang alik. Tp selepas jam 10 malam ada teksi dan van sapu jak beroperasi sampai pagi.

Umum

- Waktu di Malaysia ialah GMT +8 dan di Arab Saudi GMT +3. Oleh itu set masa 5 jam lambat kalau sd ada di Arab Saudi.

- Tiada rokok dijual di Madinah dan Mekah.

- Tidak boleh bawa kamera masuk masjid. Tapi ada jg yg bw masuk.

- Ada kawan bagi aku RM50 untuk disedekahkan kepada masjid. Masalahnya masjid-masjid yang aku lawat di Arab Saudi setakat ni tiada tabung untuk derma, berbeza dgn masjid2 di Malaysia yg mmg sll ada tabung derma. Aku rasa Arab Saudi mmg kaya sgt smpi nda perlu bantuan dari pelawat

- Seluar jubah lelaki dalam lingkungan SR10-SR20, jubah pula dalam SR20-SR70, bergantung kepada kualiti kain dan corak.

- Pokok kurma lebih kurang sama dengan pokok kelapa sawit. Buah saja lain.

- Uniform polis berwarna coklat.

- Teksi menggunakan Toyota Camry.

- Antara syarikat telekomunikasi yang ada ialah Mobily, Zain dan STC. Kalau guna Celcom dapat Zain atau Mobily dan STC untuk pengguna Maxis. Untuk Digi pula nda pasti apa…

- Makanan dan minuman yang dibeli biasanya diberikan dalam bekas aluminium dan cawan kertas.

- Kebanyakkan tempat tiada parit, memang ngamla pasal sini jarang hujan.

- Ruang pejalan kaki biasanya sangat lebar, ada sehingga 15 kaki, tiang bangunan pula biasanya didirikan berdekatan. Jadi kedai2 biasanya kecil dan tinggi. Dorang buat 2 tingkat dan tingkat atas biasanya letak stok.

- Tangki air disini berwarna putih.

- Disini kedai byk jual pakaian (jubah, tudung, ketayap etc), minyak wangi, aksesori wanita (gelang, cincin etc). Newspaper pun dijual di Bin Dawood saja.

- Berhati-hati ketika menyimpan alas kaki (kasut atau selipar). Selipar aku and my dad hilang.

- Mesti pandai tawar-menawar kalau mau beli barang pasal kebanyakan barang tiada tanda harga.

- Selalu ada solat jenazah setelah selesai solat fardhu.

Saturday, April 17, 2010


Antara pengalaman menarik yang ditimba sewaktu mengerjakan umrah;


Brunei (3 dan 14 April)

Terpaksa tukar kapal terbang psl ada masalah teknikal. Flight delay dua jam lebih dari jam 11am pg 1pm lebih. Bayangkan kapal terbang suda laju di landasan mau berlepas naik tp kapten terpaksa tekan brek. Dia bilang kapal ada masalah teknikal.

Sementara menunggu kapal kena baiki, terpaksa makan mi cawan yg plg mahal pernah aku makan. BD4 » RM8. Campur lagi mineral water 1 botol, jadi total BD7 » RM14. Nda habis lagi tu pasal time tu kena panggil suda mau naik kapal terbang yang lain. Kapal kami dorang nda dpt baiki jadi dorang tukar pg kapal yg sepatutnya pg Jakarta. Kesian yg pg Jakarta tu pasal skrg dorang yang delay.


Jeddah (3 dan 13 April)

Penerbangan dari Brunei ke Jeddah mengambil masa lebih kurang 10 jam 5 minit menggunakan Brunei Airlines.


Dlm flight tu tgk 3 movie, My Spy – nda hbs tgk, ¾ jak pasal nda best, The Lovely Bone – memang best, Peter Jackson berjaya membuat aku nda tertidur. Pas tgk movie tu aku main chess lwn komputer. No fight pasal dia punya hard pun very easy. Time ni la aku rasa pening2. Mgkn terlampau berfikir kali…


Madinah (3 sehingga 6 April)

- Perjalanan dari Jeddah ke Madinah mengambil masa lebih kurang 5-6 jam menaiki bas, jaraknya ialah 470km.

- Kami tinggal di Hotel Anwar Al Madinah. Makanan memang sumptuous.

- Tempat wudhu’ dan tandas memang banyak di Masjid Nabawi.

- Masjid Nabawi boleh memuatkan 600,000 orang jemaah. Maksimumnya ialah 1,000,000 org! mmg ramai…


- Di Masjid Nabawi ni ada makam Nabi Muhammad SAW, Saidina Abu Bakar As-Siddiq dan Saidina Umar Al-Khattab. Masjid asal di gelar Al Rawdah dan ia dibezakan melalui warna karpet utama yang berwarna merah. Warna karpet hijau ialah tempat di mana masjid asal dibina, tempat ni selalu padat.


to be continued...
Saturday, April 10, 2010


After hours of reading and browsing through DLX Luxe thread on Pbnation,
i've summarised the important modification for Luxe;

* Spring/polish mod
* Violent product trigger
* Quick snap grips (tool less)
* Nox bolt


Now i know what to buy, the next step is how to get these things...